Introductie

Het begin

We schrijven het jaar 1968, toen op 28 december, in het bovenzaaltje van cafe ‘de Knijnspiep’ enkele oud-Strabenders (de vroegere carnavalsvereniging van de middelbare scholieren) besloten bij elkaar te blijven en ‘iets’ te gaan doen in Maastricht. Maar wat en waarmee?

Een van hen had van wijlen Dr. Charles Thewissen gehoord dat Maastricht ooit een gigant had gehad die beschreven stond in een oud-Spaans geschrift en dat in België het fenomeen ‘reus’ aardig ingeburgerd was. Even later was het Reuzengilde een feit en werd besloten Maastricht een reus te geven. Het oud-Spaans geschrift werd bestudeerd en aan de hand daarvan werd een reus gebouwd, die de naam ‘Gigantius’ kreeg. Uit het geschrift bleek dat Maastricht inderdaad een reus had gekend met zelfs een politieke betekenis.

Gigantius en Het Reuzengilde

Het Reuzengilde is een stichting die zich tot doel stelt het rondvoeren van stadsreus Gigantius. Daarnaast organiseert zij periodiek een groot internationaal Reuzenfeest in Maastricht. Het Reuzengilde telt momenteel 13 gildebroeders. De Burgemeester van Maastricht is vanuit de traditie de Deken van het Reuzengilde. Samen met de gildezusters en gildekinderen bestaat het gilde uit ruim veertig personen. Daarnaast zijn er nog een tiental zogenaamde ‘Ouderlincs’ actief. Ouderlincs zijn voormalige gildebroeders en vormen het ‘ historische geweten’ van het Reuzengilde. De kleding van het Reuzengilde bestaat uit originele handgemaakte 16-eeuwse kostuums. De gildebroeders vergaderen maandelijks in cafe Kaffee Tribunal in Maastricht.

In 1968 verscheen Gigantius voor de eerste maal na 1550 ten tonele. Omdat niet bekend was of de reus die in 1550 verscheen ter gelegenheid van de intocht van Karel V een naam droeg, kreeg de eerste ‘replica’ de meest voor de hand liggende naam ‘Gigantius’.

De eerste reus, die ten tonele werd gevoerd tijdens de carnavalsoptocht in 1969, had het uiterlijk en de kleding van een ‘Romein’. Dit leverde veel protest op van geschiedkundigen en historici. Deze kritiek trok het Gilde zich aan en zij veranderde de reus conform de beschrijving zoals die gevonden werd in het oud-Spaanse geschrift. In 1977 werd dit feit gevierd met een reusachtig feest en de ‘doop’ van reus Gigantius op het Vrijthof in Maastricht. Zijn peter werd reus ‘Don Christoph’ uit Hasselt (B) en zijn meter reuzin Guntrud uit Venlo.

De meest ingrijpende verandering, in uiterlijk en constructie, vond plaats in 1980. Uit die tijd dateert de huidige, nagenoeg geheel demontabele stalen constructie. In 1998 werd Gigantius voor het laatst onder handen genomen. Dankzij het Struyscommité kreeg hij een complete facelift, werd zijn linker arm opnieuw gezet en zijn kostuum nagenoeg compleet vernieuwd.

Reus Gigantius is bijna 6 meter lang en is gebouwd van staal en polyester. De reus is gekleed als een 16e eeuwse Duitse krijger en bewapend met een groot kromzwaard en hellebaard. Op zijn borst draagt hij een ster, het oude stadswapen van Maastricht. In een buidel aan zijn riem draagt hij de twee poppen, symboliserend de Hertog van Brabant (Karel V) en de Prinsbisschop van Luik. Reus Gigantius wordt doorgaans vervoerd in een aanhangwagen.

Activiteiten
Het Reuzengilde is in de eerste plaats een gezellige familievereniging. Maar het doel dat het gilde zich heeft gesteld, wordt niettemin serieus genomen. Dat mag blijken uit de steden die stadreus Gigantius de afgelopen 30 jaar heeft bezocht. Zo nam het Reuzengilde deel aan diverse nationale en internationale evenementen onder andere in Utrecht, Oisterwijk, Wunsradiel, Bergen op Zoom, Heerlen, Venlo, Roermond, Kleve, Nassau, Luik, Nieuwpoort, Wenduine, Halle, Brussel, Antwerpen, Ieper, Parijs, Lyon, Saumur, Lille, Geneve en tal van andere plaatsen.

In 1992 maakte Gigantius deel uit van het grootste reuzentreffen ooit. Dat werd gehouden in Matadepera bij Barcelona. Meer dan 650 reuzen uit de hele wereld, waaronder Japan, waren present.
Maar natuurlijk is het Reuzengilde ook in het Maastrichtse geen onbekende. Jaarlijks trekt Gigantius mee in de grote carnavalsoptocht en is Gigantius traditioneel present bij de bekendmaking van de nieuwe ‘Stadsprins’ voor het nieuwe vastelaovendsseizoen’. Wellicht is dat een van de redenen waarom de stadsprins al 5 maal uit de gelederen van het Reuzengilde is gekozen. Maar ook tijdens het culinaire festijn van Nederland het ‘Preuvenemint’, zijn Gigantius en het Reuzengilde graag geziene gasten.
Faam heeft het Reuzengilde echter verworven met de organisatie van de vijf ‘Internationaal Historische Reuzenfeesten’ in Maastricht. In 1977, 1980, 1985 (ter gelegenheid van het afscheid van Burgemeester mr. A. Baeten), 1989, 1994, 2000 en 2005 werd dit spektakel georganiseerd met telkens meer dan 100.000 toeschouwers. Op 30 mei 2010 is het weer zover.

Dit unieke spektakel kon alleen mogelijk worden gemaakt met de steun van velen.
Bijzonder trots zijn wij op de uitverkiezing als hoofddoel van het Preuvenemint 1998 en 1999 door het Struyskommitee.
Maar wij hebben meer financiele steun nodig om onze doelstellingen te verwezenlijken. Ook uw organisatie nodigen wij van harte uit om ons volgende Reuzenfeest in 2010 financieel mogelijk te maken.