1 juni Reuzenstoet

Bekijk alle informatie over de stoet; deelnemers, livestream etc. op onze app! Deze kunt u hier vinden.

Reuzenstoet

Negen Herauten te paard verwelkomen Keizer Karel de Vijfde in Maastricht op zondag 1 juni aanstaande bij de 9e Internationale Reuzenstoet. Op die dag trekt vanaf 14.00 uur een bonte stoet van middeleeuwse figuranten, muziekgroepen én een veertigtal (inter)nationale reuzengezelschappen met méér dan 80 reuzen door het centrum van Maastricht.

Welke route wordt er gelopen?

Boschstraat, Markt, Hoenderstraat, Kesselskade, Kleine Stokstraat, Het Bat, Graanmarkt, De Boompjes, Vijf Koppen, Begijnenstraat, Sint Pieterstraat,Maastrichter Heidenstraat, Hondstraat, Bredestraat, Vrijthof (oost), Grote Staat, Spilstraat, Markt.

Langs de route zijn geen tribunes. Er zijn langs de route wel veel cafés en andere mogelijkheden om een goede kijk op de stoet te krijgen. 

Wat kunt u verwachten?

De reuzenstoet die vertrekt om 14:00 vanaf de Boschstraat kent 4 thema’s. De thema’s die u te zien krijgt, zijn:

Deel 1:

‘Keizer Karel kump nao Mestreech’; feestelijk openingsdeel met onder andere reuzen uit Maastricht en beide Limburgen en ‘200 jaar Koninkrijk 1813-2013’. Dit is een historisch tafereel over het 200 jaar oude koninkrijk.

Deel 2:

‘De gildes en ’t volk oontvaange de Keizer’, waarin een aantal Maastrichtse gildes worden uitgebeeld en tevens een kleurrijk beeld wordt gegeven van een Middeleeuwse jaarmarkt.

Deel 3:

‘De Bleyde Incomste’ van Keizer Karel de vijfde en zijn zoon Filips met hun hofhouding.

Deel 4:

‘De gaste vaan Gieg’, een keur van reuzen- en reuzengroepen uit diverse Europese landen met als apotheose Stadsreus Gigantius met zijn gilde. Dit alles wordt begeleid door een muziekkorps, koor en dansgroep.

Het geheel wordt gelardeerd met grote en kleine muziek- en zanggezelschappen, dans- en toneelgroepen, vendelzwaaiers, ruitergroepen, vee en meer.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kijkt u op www.gigantius.nl, mailt u naar: gieg@gigantius.nl of belt u naar 06- 25496035 (Bastiaan Klomp, Gildemeester)

 

Stoet 2    Stoet 1