Groete Oonbekinde als Stadsreus Gigantius.

bron: Gezien.nl

Het Tempeleers thema van het komende carnaval is Stadsreus Gigantius. Het jubilerende gilde, dit jaar wordt het gouden jubileum gevierd, volgt daarmee ‘t Garderizzjemint De Kachelpiepers” op. Zoals gebruikelijk wordt het thema voor het eerst zichtbaar gemaakt bij het uitroepen van de nieuwe stadsprins. Dat betekent dat zondag 14 januari de *Groete Oonbekinde onder het mombakkes van Gigantius aan het volk van Maastricht gepresenteerd. Uiteraard wel een masker in verhouding tot de proporties van het hoofd van de prins!

Tempeleers woordvoerder Odin Wijnhoven zegt over het thema Gigantius: ” Een logische keuze lijkt ons. Het 50-jarig jubileum van dit prachtige gilde kunnen we niet zo maar voorbij laten gaan. Om de intocht van de nieuwe stadsprins als Gigantius extra kracht bij te zetten spelen de Tempeleers in de courtage de rol van rijke en arme burgers. Net zoals hun voorvaderen er in de Middeleeuwen, de periode dat Gigantius van zich liet spreken in het Maastrichtse, bijliepen.

Tempeleersmedaille

Ook de Tempeleersmedaille gaat helemaal in het teken staan van Stadsreus Gigantius. Zo gaat de nu nog Groete Oonbekinde,als Stadsprins van Maastricht personen onderscheiden met de Tempeleersmedaille in de gradaties Ridder, Officier, Kommandäör en Groot Officier in de Orde van Gigantius. De Prinsemedaille wordt in de Orde van de Keneknap uitgereikt.

Mensen die een onderscheiding van de Stadsprins ontvangen, krijgen deze omdat ze zich op enige manier verdienstelijk hebben gemaakt voor Maastricht en/ of de Mestreechter Vastelaovend.

Route optocht Prins oetrope

De optocht voor het uitroepen van de nieuwe Stadsprins is op 14 januari 2018. De tocht naar de Markt begint rond 14.00 uur voor het opgeknapte stationsplein en trekt via de Wycker Brugstraat, over de Servaasbrug, door de Maastrichter Brugstraat, Kleine Staat, Grote Staat en Spilstraat naar de Markt, waar rond 15.11 uur de demasqué verwacht wordt. Voordat ’t Maske afgaat wordt eerst nog stilgestaan bij Jerôme Slakhorst en zijn gezin, die in de Zwoer mer plezerige daog vaan de Vastelaovend, Maastricht in 2017 voorgingen.

©Laurens Bouvrie: Reus Gigantius is in 2018 het Tempeleers carnavalsthema. De stadsreus is overigens ieder jaar prominent aanwezig bij het uitroepen van de stadsprins. Dat niet alleen. De afgelopen decennia werd menig prins uitgeroepen met een Gigantius-verleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.