Het Begin

In 1968 verscheen Gigantius voor de eerste maal na 1550 ten tonele. Omdat niet bekend was of de reus die in 1550 verscheen ter gelegenheid van de intocht van Karel V een naam droeg, kreeg de eerste ‘replica’ de meest voor de hand liggende naam ‘Gigantius’.

De eerste reus, die ten tonele werd gevoerd tijdens de carnavalsoptocht in 1969, had het uiterlijk en de kleding van een ‘Romein’. Dit leverde veel protest op van geschiedkundigen en historici. Deze kritiek trok het Gilde zich aan en zij veranderde de reus conform de beschrijving zoals die gevonden werd in het oud-Spaanse geschrift. In 1977 werd dit feit gevierd met een reusachtig feest en de ‘doop’ van reus Gigantius op het Vrijthof in Maastricht. Zijn peter werd reus ‘Don Christoph’ uit Hasselt (B) en zijn meter reuzin Guntrud uit Venlo.

De meest ingrijpende verandering, in uiterlijk en constructie, vond plaats in 1980. Uit die tijd dateert de huidige, nagenoeg geheel demontabele stalen constructie. In 1998 werd Gigantius voor het laatst onder handen genomen. Dankzij het Struyscommité kreeg hij een complete facelift, werd zijn linker arm opnieuw gezet en tevens zijn kostuum nagenoeg compleet vernieuwd. In 2017 zal de renovatie van de demontabele stalen constructie ter hand worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.