Stichting Reuzengilde Gigantius Maastricht

In 1968 is deze geschiedenis een nieuw leven ingeblazen met de oprichting van de Stichting Reuzengilde Gigantius Maastricht. Gelet op de historische betekenis, is het een opvallend detail dat Gigantius present was tijdens de Eurotop in Maastricht in 1981 en 1991. Recent bij het Europe Calling! event ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van het verdrag van Maastricht uit 1991 was Gigantius om deze reden weer present. Hij had tijdens deze aanwezigheid namelijk geen politieke doelstelling.

We schrijven het jaar 1968, toen op 28 december, in het bovenzaaltje van cafe ‘de Knijnspiep’ enkele oud-Strabenders (de vroegere carnavalsvereniging van de middelbare scholieren) besloten bij elkaar te blijven en ‘iets’ te gaan doen in Maastricht. Maar wat en waarmee?

Een van hen had van wijlen Dr. Charles Thewissen gehoord dat Maastricht ooit een gigant had gehad die beschreven stond in een oud-Spaans geschrift en dat in België het fenomeen ‘reus’ aardig ingeburgerd was. Even later was het Reuzengilde een feit en werd besloten Maastricht een reus te geven. Het oud-Spaans geschrift werd bestudeerd en aan de hand daarvan werd een reus gebouwd, die de naam ‘Gigantius’ kreeg. Uit het geschrift bleek dat Maastricht inderdaad een reus had gekend met zelfs een politieke betekenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.