Jubileum “50 jaor Gieg”

In 2019 vierde Reuzengilde Gigantius haar 50-jarig bestaan. Reden om flink uit te pakken! Naast een reuzenstoet organiseerde het gilde ook een tentoonstelling en een scholenactie.

Tentoonstelling
In Boekhandel Dominicanen werd in mei 2019 een expositie geopend over ‘50 jaor Gieg’. Een bonte verzameling van foto’s, verhalen en bijzondere voorwerpen vertellen het verhaal van de Maastrichtse stadsreus. Met het starten van de expositie werd officieel de laatste maand vóór het Reuzenfeest op 1 & 2 juni ingeluid.

 

Kinderboek
Ter gelegenheid van het jubileumjaar schreef en illustreerde bekende Maastrichtenaar Jan Janssen een kinderboek: “Giegske waak euver Mestreech”. In zowel het Nederlands als het Maastrichts vertelt dit kinderboek de geschiedenis van stadsreus Gigantius.

Scholenactie en kinderstoet
Reuzengilde Gigantius hecht veel waarde aan het uitdragen van de reuzencultuur. Daarom werd er voor het jubileum een speciale scholenactie op touw gezet. Ruim 300 Maastrichtse basisschoolkinderen kregen les over reuzen, de geschiedenis van Maastricht en Gigantius. Vervolgens gingen zij aan de slag om zelf hun eigen mini-reus te bouwen, van gerecycled materiaal. Het resultaat was in de maand mei te bewonderen in winkelcentrum Entre Deux, waar alle mini-reuzen een plek in de etalages kregen.

Hoogtepunt van de scholenactie was de speciale kinderstoet op zaterdag 1 juni. De mini-reuzen trokken in een heuse stoet van Wyck naar de Markt in Maastricht, vergezeld door enkele “echte” reuzen waaronder uiteraard Gigantius. Een deskundige jury beoordeelde de gebouwde mini-reuzen en riep uiteindelijk reus Wycka van basisschool Wyck uit tot winnaar. Lokale nieuwsite Thuis in Maastricht schreef het dit artikel over de dag.

Reuzenstoet “50 jaor Gieg!”
Op zondag 2 juni vond de jubileumeditie van de reuzenstoet plaats. Meer dan 50 Reuzen uit Nederland, België, Frankrijk en Spanje vormden samen met diverse muziekgezelschappen, culturele groeperingen, vele dieren en andere deelnemers een fantastisch schouwspel. Lokale zender RTV Maastricht en regionale omroep L1 zonden de reuzenstoet live uit op televisie. De uitzending is in zijn geheel terug te kijken via deze link.

Gouden stadspenning
Vanwege het jubileum kreeg Reuzengilde Gigantius de gouden stadspenning van de stad Maastricht toegekend. Burgemeerster Penn-te Strake speldde de penning eigenhandig op, met behulp van een trapje.