Scholenactie 2024

Reuzengilde Gigantius Maastricht hecht veel waarde aan het overbrengen van de reuzencultuur, en de geschiedenis van stadsreus Gigantius in het bijzonder. De jeugd heeft immers de toekomst!

Sinds het 2019 organiseert het Reuzengilde een scholenactie in de maanden voorafgaand aan het reuzenfeest. Deze scholenactie is bedoeld voor de groepen 6 en 7 van de Maastrichtse basisscholen en kent verschillende onderdelen:

Les op school
Tussen de carnavals- en meivakantie bezoeken onze gildebroeders de deelnemende scholen. Ze geven daarbij een les over de reuzen, reuzencultuur en de historie van stadsreus Gigantius. De historie van de reus is nauw verbonden met de geschiedenis van de stad Maastricht rond 1550. De kinderen leren dus ook iets over de historie van hun eigen stad. Waarom bestaat ons stadhuis bijvoorbeeld uit een identiek linker- en rechterdeel…?

Bouwen van een eigen mini-reus
Na afloop van de les krijgt de school een kaal frame op wielen. Met dit frame kunnen de kinderen aan de slag om hun eigen mini-reus te maken van gerecycled materiaal. Hiermee stimuleren we zowel de duurzaamheidsgedachte als de techniek- en knutselvaardigheden van de kinderen.

Tentoonstelling van de mini-reuzen
Vanaf het begin van de meivakantie komen alle gebouwde mini-reuzen in etalages van de binnenstad van Maastricht te staan. Zo kunnen alle bezoekers de bouwwerken bewonderen en ontstaat er alvast aandacht voor het aankomende reuzenfeest. Kinderen kunnen hun ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s meenemen naar de stad en de door hen gebouwde reus laten zien. Hoe gaaf is dat!

Kinderstoet zaterdag 1 juni
Het hoogtepunt van het scholenprogramma vindt plaats op zaterdag 1 juni 2024. De klassen trekken dan samen met hun mini-reuzen, muziekkorpsen, Reuzengilde Gigantius én een aantal “echte” reuzen in een stoet vanuit stadsdeel Wyck naar de binnenstad van Maastricht. Voor veel kinderen is dit hun eerste keer dat ze onder zo veel publieke belangstelling in een optocht meelopen. Aan het eind van de stoet beoordeelt een deskundige jury de gebouwde mini-reuzen en kiest de mooiste uit. De betreffende klas krijgt een mooie prijs! Kijk voor meer foto’s op onze fotopagina.

Deelnemende scholen
Er doen maar liefst 11 scholen mee aan onze actie. Dit zijn basisscholen Oda, Scharn, Maurice Rose, Manjefiek, Emile Wesley, Montessori binnenstad, Montessori De Poort, Bernard Lievegoed, het Mozaïek, Samen Wyck en Petrus & Paulus. 

Partners
Een groot evenement als de scholenactie organiseer je niet alleen. Zo is Steam Limburg een van onze partners. Zij zetten zich in voor technologieonderwijs op de basisscholen. Een reus is cultuur, maar er komt stiekem ook veel techniek bij kijken om zo’n reus te bouwen en te laten bewegen. Dat gaan de kinderen zelf ervaren door het bouwen van de mini-reus.

Onze tweede partner is MIK Maastricht, een organisatie die al generaties lang kinderopvang biedt in onze stad. MIK kan waar nodig de scholen ondersteunen bij het bouwen van de reuzen en de begeleiding van de kinderen op de dag van de stoet.

Als derde werken we samen met Centrummanagement Maastricht voor het tentoonstellen van de reuzen in etalages in de binnenstad.